افسردگی در دیابتی ها و رابطه آن با کنترل قندخون تابوی مراجعه
ایسنا/سمنان عضو هیات علمی علوم پزشکی سمنان و یکی از مجریان پژوهش “بررسی افسردگی در بیماران دیابتی نوع ۲ مراجعه کننده به بیمارستان کوثر سمنان و ارتباط آن با کنترل قند خون”، تابو بودن مراجعه به روانپزشک در کشور و استان را از موانع مهم فرهنگی در درمان افسردگی خواند و گفت: جامعه ما در این حوزه نیازمند آموزش است و رسانهها میتوانند نقش مهمی در این حوزه ایفا کنند.
دکتر صباحت لواف ۸ شهریور در گفتوگو با خبرنگاران اظهار کرد: باید فرهنگ سازی کنیم که همانطور که برای درمان بیماری های چشم به چشمپزشک مراجعه میکنیم باید برای درمان افسردگیها نیز به روانپزشک مراجعه کنیم.
وی با اشاره به انجام یک پژوهش علمی با عنوان ” بررسی افسردگی در بیماران بستری و سرپایی مبتلا به دیابت نوع ۲ بیمارستان کوثر سمنان” افزود: البته نتایج این تحقیق قابل تعمیم به کشور و یا استان نیست.
این پزشک متخصص و عضو هیات علمی علوم پزشکی سمنان به رتبه هشتم کشور در افسردگی در بین کشورهای جهان اشاره و تصریح کرد: ما برای درمان در هر حوزه ای به آمار و اطلاعات دقیق از اقلیم منطقه، تغذیه افراد، شیوه زندگی، آمار شیوع و…داریم، لذا در مدیریت کلانتر باید برای اخذ این دادهها تمهیداتی اندیشیده شود تا محققان و جامعه پزشکی از آن استفاده کنند.
وی شیوع کرونا در سال ۹۸ را عاملی مهم در افزایش افسردگی ها در ایران و جهان ارزیابی کرد و گفت: تحقیقات علمی نشان می دهد روند افزایش افسردگی ها طی این سال ها محدود به ایران نبوده و در سطح جهانی با افزایش افسردگی روبرو بودیم.
عضو هیات علمی علوم پزشکی سمنان، پیدا کردن ارتبط بین دیابت و افسردگی را یکی از اهداف این پژوهش در دانشگاه علوم پزشکی سمنان اعلام و خاطرنشان کرد: در این مطالعه به رابطه معناداری بین افسردگی و فرآیند کنترل قند خون در بیماران دیابتی نوع ۲ رسیدیم.
این پژوهشگر حوزه درمان و سلامت از معرفی بیماران مشارکت کننده در این تحقیق به روانپزشک خبر داد و افزود: علاوه بر این سمینارها و همچنین دوره های آموزشی در بیمارستان کوثر و بهداشت سمنان برگزار شد تا در کنار غربالگری بیماران، آموزش های لازم نیز به افراد مشارکت کننده در تحقیق داده شود.
این پزشک با بیان اینکه باید مراجعه به روانپزشک به یک امر عادی در جامعه تبدیل شود گفت: متاسفانه ما آمار دقیقی از میزان افسردگیها و حتی روند صعودی آن بعد از همه گیری کرونا نداریم.
دکتر لواف در پاسخ به پرسشی در ارتباط با راهها و شیوه های مرسوم برای شناخت و تشخیص افسردگی اظهار کرد: یکی از راه های تشخیص استفاده از یک پرشسنامه است که پا پاسخ دادن به آن می توان افسردگی را تشخیص داد.
وی به سوالات نهگانه این پرسشنامه اشاره و خاطرنشان کرد: هر سوال در این پرسشنامه یک امتیاز دارد و معمولا امتیاز ۴ و ۵ به بالا افسرده محسوب می شود.
وی با بیان اینکه برخی دلایل افزایش افسردگی در دوران کرونا را در خود ماهیت ویروس کرونا دانسته اند اضافه کرد: این متخصصان معتقدند که کرونا همانگونه که بویایی و چشایی را با اختلال مواجه می کند بر روی سیستم مغز نیز تاثیر گذاشته و باعث ایجاد افسردگی در فرد بیمار می شود.
لواف با بیان اینکه بخشی از افسردگی های این دوره به دلیل استفاده از قرص ها و داروهای موثر در درمان این بیماری بوده اضافه کرد: بیشتر داروهایی که در درمان این بیماری استفاده می شد باعث خلق پایین و افسردگی می شدند. ضمن اینکه با افزایش قرنطینه ها در آن دوره و بحران های اقتصادی ناشی از آن و مواردی از این دست آمار افسردگی ها و خودکشی ها در جهان افزایش یافت.
وی به افزایش وزن افراد در دوران کرونا اشاره کرد و گفت: به دلیل کم تحرکی ها در دوران کرونا شاهد افزایش چاقی ها در جامعه بودیم که این افزایش وزن هم در بیماری دیابت و هم افسردگی ها موثر بوده است.
نتایج پژوهش علمی بررسی افسردگی در بیماران دیابتی نوع ۲ در سمنان
موضوعی که اخیرا بسیار مورد توجه قرار گرفته افزایش میزان بیماران مبتلا به دیابت در جهان و ایران هست و همچنین پیامد هایی که به دنبال دارد. براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، تخمین زده شده که ۴۶۳ میلیون نفر در دنیا به دیابت مبتلا هستند و گفته شده این میزان به حدود ۵۷۸ میلیون نفر در سال ۲۰۳۰ خواهد رسید. میزان شیوع دیابت در ایران در سال ۱۳۹۵،حدود ۱۱ درصد بوده که به میزان ۱۴ درصد در سال ۱۴۰۰ رسیده که این میزان بسیار قابل توجه هست و نیاز هست تحقیقات در زمینه دیابت انجام بشود تا باعث ایجاد راهکار هایی برای کاهش بروز دیابت در بیماران بشود.
دیابت به دلیل عوارض خطرناکی مثل نابینایی ، قطع اندام ، نارسایی کلیه ،بیماری های قلبی عروقی و همچنین مشکلات روانی مثل افسردگی و اضطراب، روز به روز توجه بیشتری را به خود معطوف ساخته است. افسردگی یکی از بیماری های شایع روانپزشکی در جهان می باشد. افسردگی خطر مرگ و میر ناشی از بیماری ها را افزایش داده و از کیفیت زندگی می کاهد.
زنان زمینه افسردگی بیشتری دارند
طبق آمار سازمان جهانی بهداشت ۲۸۰ میلیون نفر در جهان به افسردگی مبتلا هستند و ۳.۸ درصد جمعیت ابتلا به افسردگی را تجربه میکنند که این بیماری در خانم ها احتمال بروز بیشتری نسبت به آقاین دارد. ایران با نرخ افسردگی ۵.۴۸ درصد در رتبه هشتم جهان قرار دارد. افسردگی بیماری است که رابطه مستقیم با دیابت دارد مطالعات مختلف نشان داده است که دیابت با اختلالات روانشناختی همراه بوده و افزایش شیوع افسردگی در بین بیماران مبتلا به دیابت دیده میشود. فرد افسرده انرژی و انگیزه کافی برای پیگیری درمان دیابت را ندارد که همین مورد موجب عدم کنترل بیماری میشود. کاهش علائم افسردگی در این بیماران باعث بهبود کنترل قند خون می شود.
شیوع ۱۱درصدی دیابت در استان سمنان
با توجه به اینکه اطلاع از شیوع و میزان بیماری ها و بررسی مشخصات بیماران به منظور برنامه ریزی های بهداشتی و درمانی در هر منطقه لازم است و نیز با توجه به شیوع بالای دیابت در استان(۱۱ درصد) و همچنین همه گیری ویروس کرونا از سال ۱۳۹۸ و تاثیر آن بر سلامت روان، در این تحقیق بر آن شدیم میزان شیوع افسردگی در بیماران مبتلا به دیابت شهر سمنان و نیز میزان کنترل قند خون آن ها را استخراج کنیم که این اطلاعات استخراج شده می تواند منجر به راهکارهای عملی بهتر برای کنترل این دو بیماری مهم شود.
در این طرح تحقیقاتی ۲۰۰ نفر از بیماران مبتلا به دیابت بیمارستان کوثر سمنان پس از کسب رضایت وارد مطالعه شدند و اطلاعات بیماران از طریق پرسشنامه و پرونده های بیماران جمع آوری شد. مطالعه حاضر نشان داد که ارتباط معنی داری بین نمره افسردگی با مقدار قند خون سه ماهه (هموگلوبین گلیکوزیله) به عنوان شاخص کنترل قند خون وجود دارد.
با افزایش افسردگی، کنترل قند خون بدتر میشود
به این صورت که با افزایش میزان افسردگی، کنترل قند خون بدتر میشود. در مطالعاتی که سابقا در این رابطه انجام شده نتایج به صورت ضد و نقیض بوده ولی در مطالعه ما این رابطه مستقیم وجود داشته است.
می توان با اجرای غربالگری از نظر مسائل روانشناختی برای بیماران مبتلا به دیابت و درمان افسردگی بیماران به بهبود وضعیت کنترل قند آن ها کمک کرد. یکی از پیشنهادات می تواند این باشد با اجرای غربالگری از نظر مسائل روانشناختی برای بیماران مبتلا به دیابت انجام شود و در صورت تشخیص افسردگی در این بیماران اقدامات درمانی انجام شود.
همچنین استفاده از پرسشنامه بک نیز روش دیگری برای شناسایی بیماران است به این صورت که تعدادی سوال در اختیار بیمار قرار میگیرد و بیمار با پاسخ به آن سوالها با توجه به نمرهای که میگیرد، ابتلا به افسردگی در فرد مشخص میشود و با ارجاع به روانپزشک درمان مربوط را دریافت میکند. همچنین پیشنهاد میشود در کلاس هایی که جهت آموزش های کنترل قند خون تشکیل میشود، در ارتباط با افسردگی نیز آموزش های لازم انجام شود. پیشنهاد می شود پژوهش های بیشتر در این زمینه به همراه مداخلات درمانی جهت افسردگی و کلاس های آموزشی در زمینه روانشناختی و بررسی تأثیر آن بر کنترل قند خون انجام شود. با توجه به اینکه مردم از مراجعه به روانپزشک ترس دارند و در جامعه به صورت تابو هست، پیشنهاد دیگری مطرح می شود که رسانه ها میتوانند نقش مهمی در آن داشته باشند، این هست که با فرهنگ سازی در جامعه، مراجعه به روانپزشک امری عادی محسوب شود.
منبع خبر: خبر گزاری ایسناآخرین اخبار,پربازدید ترین اخبار, اخبار روزبیشتر بخوانیم دستگاه تصفیه آب
بیشتر بخوانیمروشهای انتخاب و خرید نهالهای سالم برای باغبانی